کیست دندان
عفونت موجود در ریشه دندان پس از مدتی از ریشه دندان خارج شده و بافت های مجاور را تحت تاثیر قرار می دهد اگر این عفونت در دندان باقی بماند به مرور گسترش پیدا کرده و با بزرگتر شدن کیست استخوان های اطراف دندان را دچار آسیب می کند . لذا عفونت دندان را باید جدی گرفت چرا که با تشدید این امربه استخوان فک آسیب رسانده و سللامت دندان را با خطر مواجه می سازد. در نتیجه انجام درمانی نظیر ایمپلنت را با مشکل مواجه می سازد.
درمان کیست ریشه دندان چگونه صورت می گیرد؟
برای درمان کیست دندان دو راه حل وجود دارد و روت کانال تراپی لازم است. در وحله اول دندانی که قبلا عصب کشی و یا ترمیم شده و کیست در انتهای ریشه دندان وجود دارد می بایست توسط دندانپزشک مجدد مورد درمان و یا عصب کشی مجدد قرار بگیرد. روش دیگر کشیدن دندان است. بعد از درمان توصیه می شود که به متخصص ارتودنسی مراجعه کرده تا مجدد مورد معاینه قرار گیرد و نتیجه درمان بررسی شود.
کیست لثه
کیست لثه در واقع نوعی عفونت باکتریایی در دهان است که قسمتی از بافت لثه را متورم می کند و ممکن است باعث ایجاد درد شود. التهاب ایجاد شده بر خلاف کیست دندانی به استخوان فک هیچ آسیبی نمی رساند اما باکتری ها به بافت لثه آسیب می رسانند. هر چه که التهاب بیش تر باشد احتمال بروز بیماری های دیگر از جمله حساسیت نیز افزایش پیدا می کند. این کیست ها می توانند در هر قسمتی از لثه ایجاد شده و گسترش پیدا کنند . این کیست ها می توانند به مرور دندان را تحت تاثیر قرار داده و سبب فرسودگی دندان ها شوند.
درمان کیست لثه
در وحله اول می بایست برای تشخیص اندازه و وسعت کیست عکس های رادیوگرافی از دندان و لثه گرفته شود. نوع درمان بستگی به میزان و شدت التهاب کیست بستگی دارد. در صورتی که کیست زیاد حاد نباشد بافت آن کاملا جدا شده و برای بررسی به آزمایشگاه فرستاده می شود.ضایعه ایجاد شده پس از مدتی به طور کامل بهبود می یابد. موثرترین روش درمان کیست لثه ایجاد شکاف بر روی کیست و تخلیه کردن محتویات داخل کیست می باشد. بسیاری از دندان پزشکان از کیست ها نمونه برداری می کنند و به آزمایشگاه ارسال می کنند تا بررسی و معاینات بیشتری بر روی کیست انجام داده و عوارض آن را مورد تحلیل و بررسی بیشتر قرار دهند.
انواع کیست دندان و لثه
کیست پری اپیکال:
این کیست نتیجه عفونت پالپ یک دندان می باشد که به جز کشیدن دندان درمان دیگری برای آن وجود ندارد.
کیست دنتی ژروس:
اطراف دندانهای نهفته مثل دندان عقل ایجاد میشود.
کیست ادنتوژنیک یا پریموردیال:
این کیست از سلولهای باقیمانده به جا مانده از جوانههای دندان در حال رشد به وجود می آید.
کیست رادیکولار:
این نوع کیست با عفونت نوک ریشههای دندان همراه می باشد.
کراتوسیست:
نوع خاصی از کیست است که عموماً پس از درمان به وجود می آید و به عنوان “تومور ادنتوژنیک کراتوسیست” طبقهبندی میشود.
آملوبلاستوم تک کیستی:
توموری ادنتوژنیک دارای تهاجم موضعی است.
عوارض کیست لثه
به طور کلی کیست ها عوارضی را در دهان ایجاد می کنند که برخی از این مشکلات ممکن است حتی برای چند ماه هم ادامه پیدا کنند. در ادامه به چند مورد از عوارض ناشی از این کیست ها اشاره می کنیم. کیست ها می توانند:
باعث ضعیف تر شدن فک ها شوند.
باعث عفونت شوند و درمان هایی ازقیبل ایمپلنت را با مشکل مواجه سازند.
در روند عملکرد معمول و نرمال دندان و دهان اختلال ایجاد کنند.
به دندان ها و دیگر بافت های مجاور و لثه فشار ایجاد می کنند.
سبب بروز بیماری های دیگر در دهان از جمله حساسیت شوند.
سبب ایجاد آبسه شده و تورم و برآمدگی بر روی لثه ایجاد کنند و حتی ممکن است سبب بی حالی و یا تب ولرز در بیمار شوند.
توصیه می شود در صورت بروز هر گونه مشکل در دهان و دندان سریعا به یک متخصص ارتودنسی مراجه کرده و نسبت به درمان آن اقدام شود.
منبع : https://simadent.com/
برچسب: ،